06 1253 6651 • Westerkade 3, 9718 AN Groningen

Wij zijn van 29 juli t/m 28 augustus gesloten

Couperose, rosacea en wijnvlekken

Couperose, rosacea en wijnvlekken

Wat is couperose?

Couperose is een verzamelnaam voor zichtbare haarvaatjes, roodheid, spinnetjes in het gezicht, hals of decolleté. Deze haarvaatjes, die verantwoordelijk zijn voor roodheid, worden vaak als zeer storend ervaren. De oorzaak van couperose ligt bij een (genetische) zwakte in de wanden van de oppervlakkig gelegen haarvaten. De haarvaatjes kunnen niet meer goed uitzetten en inkrimpen door een verlies aan elasticiteit.

Wat is rosacea?

Rosacea is niet hetzelfde als couperose, hoewel er wel overeenkomsten zijn. Bij rosacea is er ook sprake van zichtbare haarvaatjes, maar ook van vurige roodheid, een slechte huidconditie en de kenmerkende bultjes. Deze bultjes worden veroorzaakt door ontstekingsreacties in de wanden van de haarvaatjes die poreus zijn geworden en lymfe lekken.

Behandeling tegen couperose & rosacea

Zowel couperose als rosacea is zeer goed te verbeteren met laserbehandelingen. SkinClinic gebruikt hiervoor een KTP diodelaser, de gouden standaard voor de behandeling van haarvaatjes. De laser schroeit de bloedvaatjes dicht, zodat ze geen hinder meer kunnen veroorzaken. Er zijn doorgaans slechts 3 behandelingen nodig voor een verbluffende verbetering bij couperose. Omdat er bij rosacea ook bacteriën en de Demodex mijt een rol spelen, raden wij de Rose-Ease Relief crème aan om thuis te gebruiken. Deze crème vermindert roodheid en jeuk én bestrijdt de bacteriën en de Demodex mijt.

Is de behandeling pijnlijk?

De behandeling is niet pijnloos, maar wordt over het algemeen goed verdragen. Het voelt als een warm prikje of elastiekje tegen de huid. Verdoving is niet nodig. Na de behandeling is de huid wat roder dan normaal en voelt deze warm aan. Deze roodheid kan met een (minerale) foundation direct gecamoufleerd worden. In de eerste dagen na de behandeling komen kleine korstjes en zwellingen voor. Dit zijn normale reacties en ze trekken vanzelf weg.

Wijnvlekken

Wijnvlekken komen vooral voor in de hals en in het gezicht en zijn een aangeboren vasculaire (bloedvat) afwijking waarbij de diameter van de haarvaten is toegenomen. De oorzaak van het ontstaan van een wijnvlek bij de geboorte is niet bekend. Een wijnvlek ziet eruit als een roze tot paarse verkleuring. Bij de geboorte ziet de vlek er vaak vlak en roze uit. Mettertijd kunnen de bloedvaatjes verder uitzetten, waardoor de wijnvlek donkerder en dikker wordt. Ook wijnvlekken kunnen uitstekend verbeterd worden, maar er zijn vaak meer behandelingen noodzakelijk dan bij couperose.