06 1253 6651 • Westerkade 3, 9718 AN Groningen

Wij zijn van 29 juli t/m 28 augustus gesloten

Pigmentvlekken & melasma

Pigmentvlekken & melasma

We onderscheiden verschillende vormen van pigment. Ouderdomsvlekken (ook wel ‘levervlekken’ genoemd) ontstaan door opgebouwde schade uit het verleden en verschijnen meestal na het 40ste levensjaar op gezicht, handen en decolleté. Deze pigmentvlekken zijn sterk begrensd en vaak rond van vorm. Ze ontstaan door langdurige blootstelling aan UV-straling (zonneschade).

Behandeling pigmentvlekken

Ouderdomsvlekken (mits donker genoeg) zijn zeer snel en effectief te behandelen door middel van lasertherapie. Hetzelfde geldt voor sproetjes en andere pigmentvlekjes die ontstaan zijn onder invloed van zonlicht. Er zijn meestal slechts 1 of 2 laserbehandelingen nodig bij ouderdomsvlekken. Het duurt 2 weken voordat het resultaat zichtbaar is. Na de behandeling worden de pigmentvlekken donkerder. Dit is een goed teken en betekent dat de laserbehandeling succesvol is geweest. Bij te lichte ouderdomsvlekken is laser niet effectief.

Melasma

Melasma is een vorm van hyperpigmentatie die vrijwel alleen bij vrouwen voorkomt en een hormonale oorzaak heeft. Melasma wordt vaak getriggerd door zonlicht of de zonnebank. De oorzaak is verder onbekend, maar er is meestal sprake van een genetische factor of stress. Melasma heeft voorkeursplekken (rond de ogen, op de bovenlip en op het voorhoofd), is grillig van vorm en is zonder duidelijke begrenzing. De behandeling van melasma is veel moeilijker, aangezien de cellen (melanocyten) die verantwoordelijk zijn voor het teveel aan pigment lastig te corrigeren zijn. Melasma kan beter niet met laser behandeld worden. Hier zijn anti-pigmentpeelings de beste optie voor. Naast een kuur met deze peelings moeten er dagelijks UV-blokkers (UV-A en UV-B filters) en pigmentremmers worden gebruikt voor een langdurige verbetering. Wij geven je graag advies omtrent de benodigde thuisproducten.

Behandelingen ouderdomsvlekken: KTP laser
Behandeling Melasma: anti-pigmentpeelings + UV-blokker/pigmentremmer