Maak een online afspraak

Klik op de titels van een van onze blogs om meer te leren over het artikel

De wondere wereld van peelings
02 november 2016

De wondere wereld van peelings

Yvonne austin Skinclinics

Het woord peelings roept nogal wat verwarring op is mijn ervaring! Sinds 1995 voer ik dagelijks in mijn praktijk peelings uit en nog steeds is het onduidelijk voor de meeste nieuwe klanten wat een ‘peeling’ nu precies is. Het woord scrub, lysing en peeling worden door elkaar heen gebruikt terwijl er wel degelijk verschil is tussen deze 3 behandeltechnieken.

We beginnen met de scrub; meestal een crème met een korrel of een crème die wordt aangebracht en vervolgens ‘afrubbelt’. Beide vormen doen exact het zelfde. Ze verwijderen dode huidcellen van de allerbovenste laag van de huid. Deze bovenste laag van de huid heet epidermis en bestaat uit 5 lagen. De bovenste van die 5 lagen heet het stratum corneum en dat stratum corneum bestaat uit maar liefst 15 laagjes dode huidcellen. Een scrub pakt het bovenste laagje van het stratum corneum en verwijdert huidcellen die al los zitten. Een scrub werkt dus heel oppervlakkig en heeft geen  langdurig effect op de huidstructuur.

Een lysing is een hele milde peeling die door de werking van enzymen, dode huidcellen verteert ofwel opeet. Deze werking is te vergelijken met een soort stofzuiger die het huidoppervlak glad en egaal maakt. Lysings zijn geschikt voor gevoelige huidjes of bij klanten waarbij een peeling niet geschikt is,  zoals bij rosacea problemen.

Dan komen we aan bij de PEELINGS. Dit is niet een simpel verhaal en vergt wat meer uitleg dan de scrub en de lysing. 
Ten eerste zijn peelings te verdelen in milde, medium en diepe peelings. Het grote verschil hierbij is de HERSTEL tijd.

Bij milde peelings is er geen sprake van roodheid, zichtbare afschilfering of vervelling en ziet de huid er gelijk na de behandeling frisser, helderder en gezonder uit. 
Deze peelings bestaan uit zuren die meer of minder laagjes van het stratum corneum oplossen. Hier zit gelijk het verschil tussen scrubs en lysings. Deze 2 lossen niet actief laagjes dode huidcellen op en werken zeer oppervlakkig.
Afhankelijk van de huidindicatie (het huidprobleem) wordt er gekozen voor een bepaalde peel vloeistof en een bepaalde sterkte (concentratie en pH) om het gewenste resultaat te behalen. 
Deze zuren heten Alpha Hydroxy acids of Beta Hydroxy acids voor de techneuten en wetenschappers onder ons.
De meest gebruikte milde peelings zijn Glycolzuur, Melkzuur en Salicylzuur. Deze zijn ook het meest effectief in het oplossen van huidproblemen en worden dan ook veelvuldig bij SkinClinic ingezet om zo snel mogelijk, bijvoorbeeld verstoppingen en acne problemen op te lossen en om de huid in goede conditie te houden

Yvonne Austin Skinclinics

Medium diepe peelings gaan veel dieper dan bovengenoemde milde vormen en zijn in staat meerdere lagen van de opperhuid (epidermis) op te lossen tot aan de basaallaag (scheiding tussen epidermis en dermis). Bij dit soort peelings moet je rekening houden met een hersteltijd (ook wel down-time) genoemd van minimaal 5 tot 10 dagen. Na zo’n peel is de huid rood en trekkerig en lijk je om heel eerlijk te zijn eerst zo’n 10 jaar ouder! Na 2 á 3 dagen begint de huid zichtbaar te vervellen (denk slang!) en wordt de hele bovenste laag huidcellen afgestoten om daaronder plaats te maken voor een nieuw baby-zacht huidje.  Het voordeel van medium diepe peelings is uiteraard dat je meer resultaat krijgt bij het verbeteren van littekens, zonneschade en huidveroudering. Deze beschadigingen zitten meestal te diep voor milde peelings.

Diepe peelings worden alleen in het ziekenhuis, onder medisch toezicht uitgevoerd en er moet rekening worden gehouden met een zeer lange down time van minimaal een maand (rood / pusserig / zeer gevoelig). Ook is er een veel grotere kans op bijwerkingen zoals pigmentverschuivingen en littekenvorming. Dit soort peelings worden niet veel meer uitgevoerd aangezien de laser technieken een enorme opmars hebben gemaakt. Met de relatief nieuwe fractional laser techniek zijn er vergelijkbare resultaten te behalen maar zonder de lange hersteltijd en met minimale bijwerkingen.

Wilt u meer informatie over welke peeling er geschikt is voor uw huidprobleem of huidconditie, aarzel dan niet om contact met Yvonne Austin op te nemen!

t.  06 12 53 66 51 | e. info@yvonneaustin.com     Facebook Yvonne Austin

Skin clinic
 
 


A. Westerkade 3,
     9718 AN Groningen
T.  06 - 12 53 66 51
E.  info@yvonneaustin.com

Sitemap

Ma       13:00 - 17:00
Di         Gesloten
Wo       10:30 - 17:00 
Do        10:30 - 17:00 
Vrij        Gesloten
Za         Gesloten
Zo         Gesloten

Home
Huidproblemen
Behandelingen
Over Skinclinic
Tarieven
Contact                       

m skinclinic
SkinClinic by Yvonne Austin