Maak een online afspraak

Klik op de titels van een van onze blogs om meer te leren over het artikel

Melasma blog
26 september 2018

Melasma behandelen bij SkinClinic Yvonne Austin

TherapieMild effect 40% glycolzuur bij melasmaOndanks uitgebreid onderzoek naar de etiologie, pathogenie en mogelijke behandelopties, is melasma nog steeds een enorme uitdaging voor dermatologen en huidtherapeuten. Indiase wetenschappers onderzochten het gebruik van 40% glycolzuur peelings bij melasma. Zij schrijven in het International Journal of Research in Dermatology dat het effect matig is.

Melasma is een vorm van hyperpigmentatie in het gezicht die voornamelijk bij vrouwen voorkomt en wordt beïnvloed door meerdere factoren, zoals een hoog oestrogeengehalte, zwangerschap, genetische factoren, zonlicht, cosmetica, stress, medicijngebruik en schildklieraandoeningen. De aandoening wordt ook wel zwangerschapsmasker genoemd omdat zwangerschap een van de voornaamste triggers lijkt te zijn, tezamen met het gebruik van de anticonceptiepil. De excessieve pigmentatie wordt geweten aan zowel melanocytosis  - de vermeerdering van het aantal melanocyten - als de overmatige productie van melanine (melanogenesis).

Onvoorspelbaar verloop van Melasma

Het verloop van melasma is zeer onvoorspelbaar en moeilijk behandelbaar. Er zijn verschillende factoren die van invloed zijn. Bovendien is het niet geheel duidelijk wat de precieze oorzaak van melasma is. De behandeling van melasma blijft daarom zeer lastig en is vaak teleurstellend voor zowel patiënten als behandelaars. In de meeste gevallen wordt er na behandeling niet meer dan eenmilde tot matige verbetering waargenomen. Men kan dus beter spreken over het ‘onder controle houden’ van melasma en voorkomen van verergering. Donkere huidtypes (Fitzpatrick IV-VI) zijn met name erg moeilijk behandelbaar vanwege het risico op post-inflammatoire hyperpigmentatie.

Voorkeursgebieden van Melasma

De voorkeursgebieden bij lichte huidtypes (Fitzpatrick I, II en III) zijn vooral het voorhoofd, wangen, bovenlip en kin, terwijl bij donkere huidtypes (IV, V en VI) de pigmentvorming op de wangen en neus wereldwijd het meeste voorkomt.  De vlekken zijn sterk begrensd en grillig van vorm en worden donkerder onder invloed van uv-straling. Een combinatie van het dagelijks gebruik van een sunblock, AHA’s, hydrochinon (2-5%), tretinoïnezuur, vitamine C (L ascorbinezuur) en andere pigmentremmers (niacinamide, arbutine, kojiczuur en resorcinol) zijn van essentieel belang bij het onderdrukken en bleken van melasma.

Peelings

Chemische peelings zijn een welbekende behandeling van melasma. Zij versnellen het afschilferingsproces, halen het oppervlakkige pigment naar boven en versnellen daardoor het blekingsproces. Hoewel er een grote variatie aan peelings beschikbaar is, wordt de keuze behoorlijk gelimiteerd bij de behandeling van een patiënt met Fitzpatrick IV of hoger. De reden is dat diepe peelings niet kunnen worden gebruikt vanwege het risico van langdurige hyperpigmentatie. Zelfs medium diepe peelings dienen met zeer veel voorzichtigheid te worden gebruikt.

40% glycolzuur

In een klinische studie werd het gebruik van 40% glycolzuur peelings onderzocht. Voor het aanbrengen van 40% glycolzuur werd eerst de huid vetvrij gemaakt met aceton voor een optimale absorptie. Een kuur van zes peelings met tussenpozen van vijftien dagen werd toepast op vijftig patiënten. Zij kregen het advies om een sunblock te gebruiken, verder werden er tijdens het onderzoek geen andere blekers/remmers ingezet.Hoewel uiteindelijk een verbetering werd waargenomen bij 88% van de patiënten, bleek de verbetering in de meeste gevallen helaas mild. In slechts 14% van de gevallen was een duidelijke verbetering zichtbaar.

Niet erg succesvol

Het onder controle houden van melasma door middel van glycolzuur peelings alleen, is dus niet heel erg succesvol, stellen de onderzoekers. Het is dan ook maar de vraag of glycolzuur de aangewezen AHA is in de behandeling van melasma. Zeker bij de behandeling van donkerder huidtypes wekt glycolzuur meer irritatie op dan bijvoorbeeld melkzuur. Ook bij gevoelige huidtypes is het gebruik van glycolzuur af te raden. Door de iets grotere molecuulstructuur van melkzuur wordt deze over het algemeen beter verdragen dan de kleinere glycolzuurmolecuul. Glycolzuur dringt sneller door de huiden veroorzaakt daardoor meer irritatie in de vorm van erytheem, een branderig gevoel en mogelijk voorbijgaande post-inflammatoire hyperpigmentatie. Hoewel er lang niet zoveel onderzoek naar melkzuur is gedaan, lijken de effecten op melasma en andere vormen van hyperpigmentatie net zo effectief als glycolzuur maar met minder irritatie/bijwerkingen.Met name voor donkere huidtypes lijkt salicylzuur een nog betere optie vanwege zijn anti-inflammatoire werking waardoor de kans op PIH wordt verminderd. Hoewel salicylzuur erg goede resultaten heeft laten zien in de behandeling van acne (op alle Fitzpatrick huidtypes) is er nog te weinig onderzoek gedaan en zijn er te weinig gegevens beschikbaar over het effect van salicylzuur op melasma/hyperpigmentatie ten opzichte van glycolzuur.

Terugval

Een ander probleem bij de behandeling van melasma is de hoge kans op een terugval. Dit speelt vooral bij het gebruik van alleen chemische peelings. Deze verwijderen wel tijdelijk de epidermale 

melanine, maar werken niet tegen melanogenese of de melanocyten. Een betere benadering zou een kuur zijn van peelings (gebruikelijk zo’n vijf à zes) met een interval van twee tot vier weken in combinatie met het (thuis)gebruik van blekende middelen - hydrochinon, tretinoïnezuur, kojiczuur, etcetera) om de vorming van nieuw pigment te vertragen en onderdrukken.De onderzoekers concluderen dat de traditionele glycolzuur peelings een milde tot matige verbetering bewerkstellingen, maar dat deze moeten worden gecombineerd met het thuisgebruik vanblekers en pigmentonderdrukkers om melasma langdurig onder controle te houden en terugval te voorkomen. Zij adviseren patiënten het hele jaar door dagelijks een sunblock te gebruiken aangezienuv-straling melasma altijd verergert.

K. G. Manjunath et al. A clinical and therapeutic study of efficacy of 40% glycolic acid facial peels in melasma. In: International Journal of Research in Dermatology 2018.

Melasma SkinClinic Yvonne Austin

t.  06 12 53 66 51 | e. info@yvonneaustin.com     Facebook Yvonne Austin

Skin clinic
 
 


A. Westerkade 3,
     9718 AN Groningen
T.  06 - 12 53 66 51
E.  info@yvonneaustin.com

Sitemap

Ma       13:00 - 17:00
Di         Gesloten
Wo       10:30 - 17:00 
Do        10:30 - 17:00 
Vrij        Gesloten
Za         Gesloten
Zo         Gesloten

Home
Huidproblemen
Behandelingen
Over Skinclinic
Tarieven
Contact                       

m skinclinic
SkinClinic by Yvonne Austin